Wednesday, October 13, 2010

Buat EN Driver

Ingatkah anda kemalangan ngeri yang berlaku pada 101010 dan meragut 12 nyawa serta menyebabkan 40 orang cedera parah di Kilometer 223,Lebuhraya Utara-Selatan, berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat dekat Rembau? Kemalangan itu berlaku lewat jam 6.50 petang.

Nahas berlaku apabila sebuah bas ekspres delima yang dipercayai dipandu laju dari arah selatan gagal dikawal lalu terbabas dan melanggar pembahagi lebuhraya sebelum melambung ke laluan bertentangan. Turut terlibat dalam kemalangan tersebut adalah sebuah Bas dari Jabatan Kebajikan Masyarakat dan beberapa buah kenderaan lain. Sebuah kereta terbakar dan sebuah lagi terperosok dibawah bas berkenaan.. Sehingga hari ini, gambar2 dan video2 kemalangan masih dipaparkan dalam facebook. Al-fatihah kepada mangsa dan salam takziah buat keluarga mereka.

Belum sampai seminggu peristiwa berkenaan, myMetro hari ini melaporkan bahawa dua pemandu bas ekspres ditahan dalam kes berasingan kerana memandu di bawah pengaruh dadah di Terminal Pengangkutan Awam Larkin dan di Plaza Tol Skudai, semalam. Mereka yang berumur 42 dan 43 tahun ditahan ketika operasi polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan ke atas pemandu bas ekspres.

Kedua-dua pemandu bas ini didapati positif dadah ketika sedang membawa penumpang. Dan salah seorang daripada mereka turut memiliki dadah. Haigu... ape sudah jadi..? Mana perginya perasaan tanggungjawab terhadap nyawa penumpang? Dah name pun bas kan..bukan sorang dua yang naik.. Tidakkah anda tahu wahai en driver, yang anda memegang tanggungjawab yang besar...?nyawa bukan lah barang taruhan dan bukan boleh dicari ganti..Amanah yang terlalu berat untuk dipikul.. bukan boleh dibawa main2.. Memang benar, takdir Tuhan tak siapa yang tahu...andai telah berhati2 dan memang tersurat berlaku juga kemalangan, itu kita kene terima qada' dan qadar ketentuan Allah. Tp itu setelah kita berusaha..

Ini memandu di bawah pengaruh dadah tue.. memang merbahayakan keselamatan penumpang yang lain... Kalo en driver nak menempah ajal terlebih dahulu sekalipun, jangan la libatkan orang lain.. Memang bukan semua pemandu bas begitu.. tetapi ingatlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. jgn kerana en driver yang tak bertanggungjawab, pemandu2 bas yang lain turut menerima tamparan yang sama..

Sama2 lah kita memperbaiki diri... Semoga hidup akan lebih diberkati...Amin..
No comments:

Post a Comment